Опора забезпечення безпеки, система відеоспостереження на Євро-2012
01-09-2012

Серед основних факторів успіху проведення Євро-2012 в Україні експерти і чиновники називають високий рівень забезпечення безпеки. Справжньою опорою для міліції стала система відеоспостереження, яка діяла на території стадіонів, на вулицях і в фанзонах приймаючих міст. Її важливість у структурі безпеки об'єктів Євро-2012 підтверджують заяви чиновників і публікації в ЗМІ як під час чемпіонату, так і по його завершенні.

«Камери зовнішнього спостереження, які встановлені у столичній фан-зоні, допомагають знаходити хуліганів і зниклі речі. Під час матчу між збірними України та Англії двоє невідомих запалили димову шашку. Міліція знайшла їх протягом півгодини - завдяки записам на камері і допомоги вболівальників », - заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Анатолій Голубченко на прес-конференції 25 червня, в самий розпал чемпіонату.

Там же він розповів про конкретні випадки, коли за допомогою камер вдалося допомогти іноземним фанатам: «Шведські вболівальники заявляли про зникнення документів і гаманців. Ми переглядали записи і, як це не дивно, знаходили і повертали пропажу».

Системи відеоспостереження у фан-зонах були побудовані за європейським зразком. Дані з камер передавалися в ситуаційні центри МВС і там оброблялися фахівцями, які в свою чергу координували роботу міліціонерів. Світовий досвід показує, що саме така схема найбільш ефективна при забезпеченні безпеки в місцях масового скупчення людей.

До речі, записи з камер відеоспостереження досі зберігаються в архіві. У разі необхідності будь зафіксоване подію можна знайти і проаналізувати завдяки можливостям роботи з архівом, які надає платформа «Інтелект» компанії ITV | AxxonSoft. Саме це програмне забезпечення стало основою системи відеоспостереження українських фан-зон Євро-2012. Після демонтажу столичної фан-зони камери відеоспостереження залишилися охороняти спокій і порядок у центрі Києва. Вони доповнили вже працюючу в столиці програму «Безпечне місто», яка розгортається на базі ПО «Інтелект».