Реалізація проекту програми «Безпечне місто - Житомир»
17-03-2017

Сучасне місто являє собою складну багаторівневу структуру яка складається з безлічі підсистем: транспортної, телекомунікаційної, систем електро і водопостачання, а також багатьох інших, які функціонують і взаємодіють між собою. Для контролю роботи всіх міських систем, забезпечення безпеки мешканців та всіх вразливих точок міської інфраструктури, отримання та архівування інформації про всі важливі події і оперативного реагирвания на інформацію всіма зацікавленим службам необхідна комплексна інформаційна система, яка здатна акумулювати, об'єднувати, аналізувати і групувати різнорідні дані, що надходять від безлічі джерел інформації.

«Безпечне місто» - гібридна автоматизована система для вирішення основних технічних завдань міського господарства. Це комплекс програмно-апаратних засобів та організаційних заходів для забезпечення видеоохраны та технічної безпеки, а також для управління об'єктами житлово-комунального господарства та іншими розподіленими об'єктами в масштабах сучасного міста.

Відеоспостереження в місцях масового скупчення людей потрібно не тільки для запобігання і розкриття злочинів, але і для запобігання заворушень, наприклад, під час проведення масових заходів. Тут рекомендується використовувати поворотні камери, вони можуть грати роль оглядових камер, так і виконувати функції стеження і супроводу об'єктів. Ці ж камери допомагають реєструвати різні події та оперативно реагувати на них.

«Впровадження такого проекту у Житомирі, безперечно,  є  корисним для всього міста. Адже  сьогодні в умовах  складної  ситуації в державі питання безпеки громадян  є найголовнішим.  Сподіваємося також, що завдяки цим камерам ми будемо швидше дізнаватися та реагувати на проблемні  ситуації в місті, пов’язані з погодою та громадським транспортом», - зазначила в. о. міського голови Любов Цимбалюк та подякувала депутатському корпусу за підтримку та  можливість реалізації важливої для міста Програми.

 

 

Відеоінформація, що надходить з усіх камер міста, дозволяє скласти повну картину подій, що необхідно для запобігання та оперативної реакції на позаштатні ситуації, для розкриття злочинів і аналізу різних пригод. Систему можна постійно вдосконалювати і додавати алгоритми взаємодії служб, підвищуючи таким чином безпеку міського середовища.

Проект програми «Безпечне місто» презентував під час засідання житомирського міськвиконкому начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Микола Дідківський. Установка системи відеоспостереження - це один з найважливіших факторів підвищення рівня безпеки в громадських місцях, установка системи дозволить міській владі підвищити ефективність профілактики правопорушень та розкриття злочинів.

Також Микола Дідківський представив присутнім презентацію міської цільової програми «Безпечне місто» і зробив акцент на основних завданнях системи відеоспостереження та відеоконтролю, а саме:

  • Забезпечення цілодобового контролю над ключовими об'єктами міста.
  • Надання доступу до інформації про оперативну обстановку на об'єктах міської інфраструктури уповноваженим органам.
  • Сприяння оперативному реагуванню на зміну оперативної обстановки та дорожнього руху.
  • Попередження надзвичайних ситуацій і подій, можливих терористичних актів, правопорушень і злочинів.
  • Забезпечення взаємодії між службами міста.
  • Ведення архіву відео та аудіо інформації.
  • Передача архівної інформації за запитом відповідних служб.

Програма «Безпечне місто» перспективна і розрахована на майбутнє». Досвід українських міст демонструє позитивні результати впровадження систем відеоспостереження та відеоконтролю.

Начальник Управління з питань НС та цивільного захисту населення Микола Дідківський.

 

Депутатська комісія Житомира підтримала дані проекти рішень.

Після проведення відкритих тендерних торгів, для реалізації проекту були обрані компанії «BSI-Group» та «СКФ Радіо», це компанії, які мають великий досвід в реалізації великих систем безпеки, канали зв'язку надано найбільшим у місті інтернет-провайдером «ДКС».

Для реалізації міської цільової Програми «Безпечне місто» на базі КП «Міський інформаційний центр», створений «оперативно-моніторинговий центр». У центр буде надходить тривожна інформація, по телефонній лінії, систем екстреного зв'язку, і від всіх відеокамер. Паралельно робочі місця моніторингу виведені в чергові частини силових відомств: МВС, СБУ.

Також запропоновано підключити систему до централізованої станції моніторингу «BSI-Group», що дозволить підвищити кількість операторів системи і дозволить більш оперативно реагувати на події, у тому числі патрульними групами швидкого реагування охорони «BSI-Group», патрульними екіпажами міського формування з охорони громадського порядку «Бі-Ес-Ай Правопорядок».

В якості ядра системи компанія «BSI-Group» надала сервера з інтелектуальною програмною платформою Open Video Management Software (VMS) «Axxon Next». Завдяки нововведенням і технологіям вдалося полегшити і зробити більш ефективною роботу оператора системи безпеки, з урахуванням того, що йому доведеться працювати на великому об'єкті, з величезною кількістю відеокамер та інформації, яку потрібно аналізувати, зберігати й обробляти, своєчасно і адекватно реагуючи на тривожні ситуації та випадки, що вимагають прийняття оперативних рішень.

 

  

Сервер системи побудований на базі платформи Intel. Основними експлуатаційними характеристиками сервера є функціональне управління, відмовостійкість, масштабованість, і підвищена надійність у всіх відносинах. Сервер забезпечується резервуванням основних вузлів, системою моніторингу стану і автоматичного управління, RAID-5 контролером дискових масивів та інших технологій і компонентів.

Елементи сервера мають можливість «гарячої» заміни блоків живлення, вентиляторів системи охолодження, жорстких дисків. Повністю модульна конструкція дозволяє полегшити складання і розбирання, і дає можливість виробляти ці дії без будь-яких інструментів - все це значно полегшує роботу обслуговуючого персоналу.

«Axxon Next» - це програмний продукт, що враховує недоліки класичних систем відеоспостереження, система пропонує широкий функціонал, унікальність і доступну масштабованість. В системі застосована абсолютно нова микромодульная архітектура, що дозволяє домогтися значної переваги у стійкості і надійності системи. Для надійного зберігання відеоданих і швидкого доступу до відеоархіву розроблена файлова система SolidStore. Це повноцінна файлова система, що враховує всі тонкі моменти відеоспостереження, що дозволяє використовувати весь потенціал жорстких дисків на всьому протязі життєвого циклу, як системи, так і обладнання.

Платформа Axxon Next здатна ефективно вирішувати завдання в рамках проектів будь-якої складності. Централізована система відеоспостереження надала міської адміністрації повністю інтегроване рішення, що дозволяє приймати ефективні рішення в реальному часі. Влада Житомира відзначили можливість розширення системи, її універсальність, що дозволить використовувати вже наявні локальні системи, приватних підприємств, магазинів, банків, правоохоронних органів, для об'єднання їх в одну муніципальну систему безпеки. «BSI-Group» презентувала допрацьовані можливості підключення до системи обладнання різних виробників, починаючи від брендових виробників, закінчуючи системами «no-name».

Основна задача системи, це об'єднання технічних засобів та організаційних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки громадян, інформаційну підтримку служб реагування та забезпечення життєдіяльності, а також управління об'єктами та системами житлово-комунального господарства та громадського транспорту.

В єдину систему підключено і IP камери Hikvision з сучасних зупинок, які вже встановлюються у місті. Перевагами нових зупинок - є система електронного управління і контролю прибуття транспорту, карта з позначенням місця розташування зупинки в системі міста, точка доступу до мережі інтернет через Wi-fi, зарядні пристрої для різних видів мобільних телефонів, контейнери для роздільного збору сміття.

 

 

В Житомирі вже встановлено понад 30 камер відеоспостереження. Компанією «СКФ Радіо» було запропоновано використовувати стаціонарні камери Infinity 2000EX і роботизовані Infinity ISE-2000EX, як найкраще співвідношення ціни та європейської якості. Інженерами «BSI-Group» встановлено базове серверне обладнання з програмним продуктом, організовані місця моніторингу операторів, все це дозволить створити автоматизовану систему відеоконтролю та аналітики, об'єднати в загальноміську інформаційну мережу, галузеві та відомчі системи.

В камерах реалізована функції ІЧ-фільтра і 3D DNR подавлення шумів на зображенні. Шумоподавлення має вирішальне значення для загального функціонування системи, так як наявність шумів у відеосигналі не тільки погіршує якість зображення, але також впливає і на процеси обробки сигналів. Завдяки цьому методу можна отримати якісне зображення відеосигналу при несприятливих умовах освітленості.

 ІЧ-фільтр дозволяє отримати більш реальну картинку з відмінною глибиною різкості при зйомці в темний час доби або на слабоосвітлених об'єктах з використанням ІЧ підсвічування камери.

При інтеграції додаткових модулів, система дозволить в автоматичному режимі виявляти порушення ПДР (парковка в недозволеному місці, перетин суцільної лінії та ін), визначати номери автомобілів, аналізувати ситуацію в кадрі (детектор залишених/зниклих предметів).

У зв'язку з терористичними актами в Маріуполі, Харкові, Одесі, в Житомирі додатково планується встановити камери відеоспостереження на мостах, шляхопроводах і стратегічно важливих об'єктах інфраструктури міста.

Перший заступник мера Житомира Сергій Сухомлин.

 

На думку міської влади, впровадження системи відеоспостереження дозволить до 2016 року скоротити кількість ДТП з постраждалими на 15%, кількість порушень громадського порядку на 35%, покращити організацію руху громадського транспорту, контролювати роботу комунальних підприємств.

Проект «Безпечне місто», це не новий проект, ще в 2007 році компанія «BSI-Group запустила пілотну частину проекту, встановивши на 3 площах міста спільно з УМВС в Житомирській області керовані роботизовані камери. Радує, що проект отримав «друге дихання», і з новими можливостями запускається зараз.

 

Презентація компанією «BSI-Group» проекту «Безпечне місто» для виконавчого комітету Житомирської міської ради у 2007 році

Як зазначив Безпалюк Олександр генеральний директор «BSI-Group». Ми пропонуємо програмний продукт, який не має аналогів. Наявність відеоаналізу дозволяє зрозуміти наскільки взагалі ефективна система. Зараз не можна нікого здивувати камерами відеоспостереження, зараз основне завдання не просто бездумно писати масиви інформації, в яких важко знайти потрібний фрагмент. Основна задача, яка зараз стоїть це обробка і аналіз архівів.

Мультиэкранність дозволяє підвищити ергономіку роботи операторів, дає можливість створювати відеостіни, пошук інформації ведеться по метаданих (вже записаним характеристиками, які автоматично обчислюються і зберігаються для всіх, що потрапили в кадр рухомих об'єктів). Користувачеві досить задати параметри пошуку, і система в лічені секунди знайде всі відеозаписи, відповідні цим параметрам.

Графічний інтерфейс системи дозволяє задати наступні критерії пошуку:

  • рух до заданої користувачем багатокутної області;
  • перетин об'єктом заданої лінії в обраному напрямку;
  • тривале перебування об'єкта в області;
  • детектор залишених предметів - спрацьовує, коли в кадрі з'являється і деякий час залишається нерухомим який-небудь предмет - дипломат, коробка, сумка тощо;
  • одночасне перебування в області декількох об'єктів;
  • перехід об'єкта з однієї області в іншу

Для фільтрації результатів пошуку можна задати додаткові критерії:

  • розмір об'єкта;
  • колір об'єкта;
  • напрямок руху об'єкта;
  • швидкість руху об'єкта;
  • вхід/поява або вихід/зникнення об'єкта

Також для територіально розподілених систем цікаве рішення надає «Інтерактивна тривимірна карта» - модуль, що дає оператору можливість наочно уявити розташування камер в місті. Карта дає можливість миттєво визначити розташування камери, не перемикаючись між вікнами інтерфейсу.

У Axxon Next реалізована інтеграція зовнішніх карт, у тому числі Google Maps, тепер в якості плану міста можна вибирати фрагмент карти Google. При налаштуванні карта завантажується з Інтернету, потім вибираються потрібну область і масштаб. Ці параметри запам'ятовуються при збереженні налаштувань. Потім у режимі перегляду по карті можна переглядати і змінювати її масштаб - дані будуть подгружаться з мережі.

 

 

Технологія Green Stream дозволяє економити смугу пропускання мережевого каналу і ресурси клієнтського комп'ютера. Ця функція автоматично вибирає відеопотік, що надходить від камери на сервер, а потім на клієнт, залежно від того, в якій роздільній якості відео відображається на клієнті в даний момент, а якщо користувач, наприклад, розкриє відео від камери на весь екран - автоматично буде обраний потік більш високою роздільною якістю.

Мікромодульна архітектура системи дозволяє виконувати різні функції при різних процесах операційної системи. За виконання кожної функції відповідає окремий мікромодуль. При збої в будь функції та аварійному завершенні процесу система автоматично перезавантажить відповідний мікромодуль, так що це не вплине на виконання інших процесів і роботу системи відеоспостереження в цілому. Таким чином, микромодульная архітектура дозволяє домогтися максимальної надійності роботи системи відеоспостереження..

Система «Axxon Next» має потужні інструменти аналізу відео та аудіо інформації, що дозволяє розпізнавати різні задані користувачем ситуації, і в якості реакції на спрацьовування детекторів камер або підключених до них датчиків можна вибрати одне або кілька дій на які автоматично (без участі оператора) буде виполнятся реакція або дія в системі.

Для роботи з мобільними клієнтами в системі реалізована підтримка платформ на базі iOS і Android, що може дозволити контролювати ситуацію з мобільних пристроїв.

Презентація компанією «BSI-Group» проекту «Безпечне місто-Житомир» для представників Житомирської міської ради та журналістів в 2015 році.

На програмному продукті ITV|AxxonSoft в Україні на 2014 рік, реалізовані системи «Безпечне місто»: Алушта - 11 камер, Бердянськ - 6 камер, Вінниця - 155 камер, Донецьк - 800 камер, Запоріжжя - 44 камери, Київ - 105 камер, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник (Києво-Печерська Лавра) - 76 камер). Система використовується на стратегічно важливих об'єктах: Аеропорт «Бориспіль» (м. Бориспіль, термінали-B, F, частково D), Бердянський морський торговельний порт, Іллічівський морський торговельний порт, Маріупольський морський торговельний порт , Райффайзен Банк Аваль (більше 17 000 камер по Україні), Пункт пропуску «Ягодин» Ягодинської митниці, у Пункті пропуску «Краковець» Львівської митниці, у Пункті пропуску «Виступовичі» Житомирської митниці та інші...

«Для компанії «BSI-Group» участь в побудові системи «Безпечне місто Житомир», ми розглядаємо, як і соціальний проект для рідного міста, так і проект в якому ми можемо показати свій професіоналізм і досвід впровадження інтелектуальних систем безпеки, автоматизації, тут ми запропонували самі передові технології, це показовий проект яким повинно бути «Безпечне місто».

«Зараз компанія «BSI-Group» розробляє ряд проектів для інших міст і стратегічних об'єктів України. Я знаю, що проект «Безпечне місто Житомир» може бути прикладом для інших міст.

«Ми працюємо для Вашої безпеки, спокою і комфорту!»

Генеральний директор «BSI-Group» Олександр Безпалюк

е-mail: bav@bsi-group.com.ua

(050) 572-36-61