Обслуговування систем відео спостереження
02-05-2013

Технічне обслуговування є головним чинником, при якому будь-яка система працює на максимальній продуктивності. Система відеоспостереження відноситься до тих систем, які вимагають кваліфікованого обслуговування і зазвичай таке обслуговування відеоспостереження здійснюється монтажними компаніями за договором за абонентську плату. Нижче ми розповімо кілька важливих моментів, які можуть значно збільшити термін служби вашої системи відеоспостереження, якщо ви вчасно про неї подбаєте:

Відеореєстратор, відеосервер.

Ретельно огляньте свій відеореєстратор з усіх боків. Ви бачите скупчення пилу на корпусі реєстратора або в безпосередній його близькості? Якщо так, то це може бути пов'язано з тим, що повітря ззовні проходить через весь корпус реєстратора. Якщо всередині відеореєстратора встановлені вентилятори, то він як пилосос «засмоктує» ще більша кількість повітря і пропускає через себе крім усього іншого і пил. Відкривши корпус реєстратора, Ви можете сильно здивуватися тій кількості пилу, яке знаходиться на вентиляторі, платі і жорсткому диску.

Тому не менше одного разу на рік рекомендується перевіряти і чистити відеореєстратор. Якщо у вас реєстратор знаходиться в замкнутому просторі, шафі або під стелею, то спробуйте помістити пристрій в більш відкритому середовищі. Варто знати, що установка відеореєстратора в замкнутому просторі може сприяти нагріванню системи і змусить працювати її при більш високій температурі, а це, у свою чергу, призведе до додаткового навантаження на елементи і скоротить термін служби відеореєстратора або відеосервера.

Система може мати програмні збої такі, як зупинка запису або «зависання» операційної системи. Збої можуть траплятися через нестабільної напруги в мережі або його перепадів. Тому рекомендується періодично перевіряти працездатність систем шляхом підключення до нього по мережі з перевіркою відтворення запису.

Дуже чутливі до перепадів напруги жорсткі диски. Коли відбувається збій в працездатності диска HDD, то запис припиняється. Важливо знати в яких випадках це настає, щоб вжити заходів з відновлення запису.

Внутрішні камери

Відеокамери встановлені в приміщенні також сприйнятливі до пилоутворення, як і будь-яка інша оргтехніка у приміщенні вашого підприємства, офісу або квартири. Цей пил буде створювати шар на об'єктиві або кришці камери відеоспостереження, що, у свою чергу, призведе до спотворення зображення, втрати чіткості або затемнення картинки. Щоб уникнути цього, просто заплануйте один раз на півроку витирати пил з камер. Регулярне очищення від пилу і бруду допоможе зберегти кращу якість зображення з камер відеоспостереження.

Вуличні камери

Більшість зовнішніх камер відеоспостереження мають зовнішні ущільнювачі і прокладки, які допомагають захистити від опадів електроніку камери. Гумові ущільнювачі і прокладки можуть зношуватися і тріскатися під час терміну експлуатації камери або термокожуха. Ці ушкодження дозволяють вуличної середовищі - вологи і конденсату проникати через корпус камери до об'єктиву і елементам камери, в результаті чого, камера вийде з ладу за дуже короткий час, а на екрані ви будете спостерігати «запотівання» об'єктива. Декілька разів на рік необхідно перевіряти герметичність корпусу на зовнішніх камерах. При виявленні пошкоджень потрібно замінювати кожух або ущільнювачі, а так само інше обладнання, встановлене в термокожух або в гермобокс.Періодично від ослаблення кріпильних елементів кронштейна або, наприклад, від падання снігу камера може відхилитися від свого робочого положення. Необхідно перевіряти огляд камери і у випадку необхідності регулювати кут нахилу, як по горизонтальній, так і по вертикальній площині.

Блоки живлення, приймачі-передавачі

У разі перенапруги в мережі або під час грози в першу чергу удар отримує блок живлення і грозозахисту відеокамер і реєстратора. Замінити блок живлення або захист обійдеться дешевше, ніж міняти камеру у разі вигорання матриці. Тому зовнішні камери рекомендується захищати лінійної грозозахистом, а блоки живлення раз на рік перевіряти на падіння технічних характеристик по напрузі. У безперебійних блоках живлення відстежувати стан акумуляторних батарей і міняти їх у разі потреби.

Витрачається на обслуговування систем відеоспостереження, зберігаючи працездатність системи, все ж краще, ніж інвестувати величезні суми щороку в покупку нового обладнання і уго установку.

Дотримуйтесь порад з експлуатації та обслуговування систем відеоспостереження, і ви продовжите термін служби Вашої системи.